top of page

Hoe wordt u zelfvoorzienend in energie?

Zelf energie opwekken wordt steeds populairder. En niet voor niets, want met de grillen van de energiemarkt groeit de wens om onafhankelijk(er) te worden van een energieleverancier en een lagere energierekening. Oftewel: stappen zetten richting een eigen stroomvoorziening. De boerenerfmolen van EAZ Wind is dé oplossing hiervoor. We leggen u uit hoe het werkt.


Twee EAZ windmolens bij boerderij

Zonne-energie een logische keus.

Zonnepanelen zijn vaak eerste keus, omdat deze relatief goedkoop zijn en veel energie kunnen opwekken op zonnige dagen. Logisch, maar daar zit gelijk de grote ‘maar’ in. Want de zon, die schijnt alleen overdag en dan vooral in de zomer. Door deze hoge piek moet er een groot gedeelte van de opgewekte energie terug op het net gestoken worden. Terwijl u ’s avonds en in de winter ook stroom nodig heeft. En dan?


Waarom kiezen voor windenergie?

Windenergie biedt daarin een uitkomst. Een kleine windmolen geeft een veel constantere opwek het hele jaar door. Dag en nacht, in de zomer en in de winter: het waait bijna altijd. En dan met name in de herfst- en wintermaanden. Oftewel, een erfmolen wekt vaak meer energie op op de momenten dat zonnepanelen wat minder opleveren. Hij heeft niet die enorme piekmomenten als zonnepanelen, waardoor de energie beter verdeeld en gebruikt wordt.


De continue opwek van energie door een kleine windmolen past heel goed bij een constante energiebehoefte, zoals bij een landbouwer. Veel van de opgewekte energie kan namelijk direct gebruikt worden op uw erf. Dit maakt windenergie, maar ook de combinatie van wind- en zonne-energie enorm aantrekkelijk om een stap richting zelfvoorziening te doen.


EAZ windmolen achter boerenerf

Waarom is zelfvoorziening belangrijk?

Zelfvoorziening is de mate van uw eigen opwek ten opzichte van uw totale verbruik. Deze wilt u zo dicht mogelijk bij elkaar hebben, oftewel een hoge mate van zelfvoorziening. Hoe meer u uw boerderij zelf van stroom voorziet, hoe lager uw kosten op de energierekening. Daarbij is de meest gunstige situatie dat u de stroom die uzelf opwekt, ook tegelijkertijd zelf gebruikt. Dat noemen we gelijktijdigheid. U wilt immers investeren in uw eigen stroomvoorziening, niet die van het stroomnet.


Hoe weet ik dat een EAZ windmolen bij mijn bedrijf past?

Ieder type landbouwer komt met zijn eigen energie-uitdagingen. Van melkstal tot ventilatie en van koeling tot het opladen van elektrische tractor. Onze erfmolen is speciaal ontworpen voor de boerderij. De wieken zijn geoptimaliseerd voor de meest voorkomende windsnelheden: 3 – 7 m/s. Maar ook daaronder en -boven verzorgt de windmolen uw boerderij van energie.


Daarnaast hebben we niet alleen de landbouwer, maar ook het landschap in het achterhoofd gehouden. Dankzij de hoogte van de erfmolen, de natuurlijke groene mast en zijn lange houten wieken gaat hij perfect op in de omgeving. We noemen hem niet voor niks de boerenerfmolen! Dankzij onze jarenlange ervaring begrijpen wij heel goed waar uw behoefte ligt. Wist u dat meer dan 90% van onze vergunningsaanvragen in België lukt?


Geïnteresseerd?

Heeft u vragen over windenergie of bent u benieuwd naar de mogelijkheden op uw boerderij? Wij vertellen u graag meer. Neem daarvoor gerust en geheel vrijblijvend contact met ons op.





bottom of page