top of page

EAZ Wind bestaat 10 jaar!

Dit jaar bestaat EAZ Wind 10 jaar. En daar zijn we maar wat trots op! Wat ons betreft een mooi moment om even terug te blikken. We nemen je mee in ons verhaal. Het verhaal van vier jonge techneuten die een droom hadden.


De 4 oprichters van EAZ Wind

Van links naar rechts: IJssebrand, Bart, Sjouke en Aard.


Ons verhaal begint met vier jonge techneuten met een voorliefde voor de boerderij: Bart Claessen, Aard Duivenvoorden, Sjouke Ritsema en IJssebrand Ziel. De boerenschuur was voor hen één groot knutselparadijs. Een plek vol mogelijkheden en kansen. Toen Homme-Jan, de vader van Sjouke, zijn Groningse boerderij van stroom wilde voorzien met zonnepanelen, ontstond het idee van de kleine windmolen.Dromen werd pionieren

Zon in de zomer, wind in de winter. De tekeningen, berekeningen en testen waren veelbelovend. In 2014 werden deze vier willie wortels de oprichters van EAZ Wind. In 2015 werd de allereerste molen in Overschild geïnstalleerd (en dat deden ze destijds 'gewoon' zelf).


Installatie eerste EAZ windmolen

Installatie eerste molen.


Er ontstond een nieuw product

De vier techneuten combineerden boerenverstand met robuuste technologie. Daarmee ontstond een nieuw product op de markt: een boerenerfmolen met respect voor mens, natuur en techniek.


Volledig mechanisch, IEC-gecertificeerd, gemaakt van recyclebare materialen en een natuurlijke uitstraling door de kleurencombinatie en houten wieken van Staatsbosbeheerhout. Duurzaamheid én landschappelijk inpasbaarheid, dat stond voorop. En dat is anno 2024 niet anders. Windenergie is niet alleen voor de boer, de erfmolen is zichtbaar voor iedereen.


Fabriek EAZ Windmolen in Hoogezand

Eigen fabriek

In 2016 openden we onze eigen fabriek in Hoogezand (Groningen). Dit deden we om het gehele productieproces in eigen handen te kunnen houden. Van de wieken tot het pitchmechaniek: er belandt geen onderdeel op een boerenerf, zonder dat het eerst met aandacht door onze handen is gegaan.


Wieken van EAZ windmolen in fabriek10 jaar in de windbranche

Inmiddels hebben we veel meer in eigen huis. Zo verzorgen we ook de vergunningsaanvraag voor de boer en vragen we eventuele subsidies aan. We ontwikkelden de Molenaars-app waarmee de boer inzicht heeft in de opwek van de erfmolen en hebben een professionele service- en onderhoud afdeling opgesteld. We zijn dan ook super trots op ons team, van inmiddels 70 mannen en vrouwen.


In 10 jaar hebben we veel geleerd, geïnvesteerd en geïnnoveerd. En dat zullen we blijven doen. Wij geloven in een duurzame toekomst voor de agrarische sector. Daarom werken wij - dag in, dag uit - aan impactvolle innovaties voor de beste energievoorziening van morgen.  


Op naar de volgende 10 windrijke jaren!Comments


bottom of page