top of page
Huijssoon dichtbij contrast_donkerder (1).jpg

EAZ ontwikkelt door

Met een verbeterde windanalyse zijn wij nog beter in staat om de wind op uw erf te voorspellen

Om te bepalen wat het rendement van een kleine windmolen is op uw erf, is het belangrijk dat er een goede voorspelling wordt gemaakt van de wind. Met de windsnelheid op uw locatie wordt de opbrengst van de molen bepaald, waarna na aftrek van de kosten het rendement in kaart is gebracht.

De huidige windanalyse

Het voorspellen van windsnelheden is niet gemakkelijk. De meest eenvoudige en nauwkeurige manier op de windsnelheid te weten te komen is om gebruik te maken van een windmeter. Helaas staat niet overal in Nederland een windmeter. Hierdoor moeten wij op een andere manier de windsnelheden op uw erf berekenen, gelukkig heeft het KNMI het “harmonie-model.” Met dit model kan op iedere plek in Nederland worden berekening hoe het hard het ieder uur sinds 1979 waaide. Op basis van deze historische gegevens berekenen wij hoe het hard het gemiddeld heeft gewaaid de afgelopen 20 jaar en wat er in de toekomst de verwachting is. Deze gegevens vormen het uitgangspunt van onze windberekening.

 

Om de juiste opbrengst van de kleine windmolen te voorspellen, moeten wij rekening houden met lokale effecten: bijvoorbeeld een schuur of bomen. Wij moeten zelfs rekening houden met bomen in de zomer bladeren hebben en in de winter niet omdat dit van invloed is op de wind op uw erf. Hierdoor corrigeren wij de initiële uitkomt van het harmoniemodel met het zogenaamde obstakelmodel: met dit model bootsen wij de invloed van het obstakel op de wind na. Doordat wij rekening moeten houden met ieder obstakel in de omgeving, is de windanalyse erg complex.

EAZ ontwikkelt door

Om de windanalyse nog nauwkeuriger uit te voeren, zijn wij een samenwerking aangegaan met het Amerikaanse onderzoekscentrum NREL. Dit is een door de overheid gefinancierd onderzoekscentrum met als doel de opbrengst van kleine windmolens beter voorspellen. Dit vormt de onderbouwing dat de kleine windmolen een economisch haalbare en betrouwe lokale bron van energie wordt.

 

NREL ontwikkelt een nieuw computermodel die de complexe vormen van obstakels versimpeld. Hierdoor kan het computermodel makkelijker gebruik maken om de wind achter het obstakel goed na te bootsen. EAZ Wind levert geanonimiseerde productiegegevens van de prestaties van de kleine windmolen, zodat de onderzoekers van NREL deze kunnen gebruiken voor het testen en controleren van het model. Hierbij wordt er gekeken naar de opbrengst in theorie op basis van de windgegevens van het KNMI en het obstakelmodel, wat vervolgens wordt vergeleken naar de daadwerkelijke opbrengst in de praktijk.

 

De verwachting is dat het onderzoek eind 2021 wordt afgerond. De resultaten en het computermodel worden beschikbaar gesteld aan EAZ Wind zodat wij een nog nauwkeurige windanalyse kunnen maken en hierdoor nog beter de opbrengst kunnen voorspellen.

Meer weten?

Meer informatie over NREL is hier te lezen,

bottom of page